En Sjuskedorte.

En Sjuskedorte.

Jeg er knap færdig med morgenkaffen, og er stadig i nattøjet da det ringer på døren. Jeg går ud og åbner.
”Hej Bente, kom indenfor. Du er godt nok tidligt på færde.”
”Tak.” Hun smiler. ”Jeg havde et ærinde i nærheden og tænkte, at så skulle du have besøg.”
”Det var en sød tanke. Men som du ser, er jeg ikke kommet så langt, at jeg er kommet i tøjet.”
”Har det nogen betydning? Du ser skøn ud med uglet morgenhår. Dejlig løs og stor pyjamas du har der.” Hun peger på mine slaskede bukser.
”Tak. Jeg elsker min pyjamas.
Jeg går ud i køkkenet for at sætter ny kaffe over. Bente følger i hælende på mig. Hun sætter sig på en stol ved mit lille bord, der står op mod væggen.
En rodekurv står inders på bordet. Den bliver brugt til at smide læsestof og andet i, hvis det skal ses nærmere på, inden det måske havner i papcontaineren.
Bentes blik er rettet, intens, mod kurven. Jeg føler jeg må sige noget.
”Ja, min kurv bugner, den trænger til en oprydning. Jeg er lidt af et dyngemenneske.” Jeg griner lidt.
”Hvad mener du med et dyngemenneske?” spørger Bente.
”Tja, nu som kurven. Jeg dynger alt op i den, til jeg har tid til at sortere i tingene.
”Nå, det man kalder et rodehoved?.”
”Nej, jeg er ikke et rodehoved. Men, alt behøver ikke være perfekt.”
”jeg så, at du ikke har fået redt din seng. Det er det første jeg gør, efter jeg har luftet ud.”
”Nå.” svarer jeg og mærker, at jeg er ved at blive irritabel. Jeg hader formaninger. Jeg finder et hvidt krus og en grøn sidetallerken frem til hende. Mit halvtomme krus og min tallerken står stadig på bordet.
Bente sidder og skubber til et par vildtfarne krummer, fra min morgenmad. Varsomt børster hun krummerne ned fra dugen, så de lander i hendes anden hånd, der er hulet som en skål. Hun rejser sig og smider krummerne i skraldespanden, i skabet under køkkenvasken.
”Din affaldspose er næsten fuld. Tømmer du den ikke om aftenen, inden du går i seng?”
Jeg svarer ikke, men spørger:
”Vil du have et stykke knækbrød med ost?”
”Nej tak, søde. Du sidder da vel ikke og gnasker i knækbrød? Du burde købe noget lækkert brød, og ikke leve så tarveligt.”
”Jeg lever ikke tarveligt.” forsvarer jeg mig. ”Og, jeg hader at skulle smide mad ud, derfor handler jeg kun stort ind, når jeg skal have gæster.”
”Det er fint, men du har vel sjældent gæster?”
”Jo, det har jeg faktisk. Min vennekreds er stor.”
Jeg hælder kaffe op i hendes krus.
”Har du ikke en hvid tallerken, så tingen passer sammen? ”
Den grønne tallerken, hiver jeg irriteret væk fra bordet.

”Sådan! Så passer farverne. Du vil jo ikke have mit tarvelige knækbrød, så du har kun brug for kruset.”
“Når du har drukket din kaffe, kan du gå ud med min affaldspose, derefter kan du komme ind og lufte ud i soveværelset og rede min seng.” Jeg trækker vejret langt ned i maven. ”Senere kan du skrive en dosmerseddel og gå ud og handle for mig, så jeg ikke får noget tarveligt mad ind i mit hjem. Og, imens du gør mig og mit hjem perfekt, kan jeg tage et dejligt varmt bad og komme i mit tøj.”
Bente kigger på mig, med åben mund.
”Jamen sødeste! Jeg vil da hjertens gerne hjælpe dig med at blive perfekt. Du skal ikke gå og have det dårligt med, at du er lidt af en sjuskedorte.”
Med et snuptag, fjerner jeg hendes krus fra bordet. Kaffen skvulpede over og plaskede ned på gulvet.
”Ud!” råber jeg. ”Mit liv er perfekt som det er.” Jeg holder inde med mit voldsomme udbrud lidt og fortsætte med lav stemme.
”Bente, du må gå, vores kemi passer ikke sammen. Vi må hver især leve det liv, vi selv ønsker.”
Bente rejser sig og ser uforstående på mig. Hendes øjne fortæller mig, at hun ikke forstår, hun med sine dumme kommentarer og kritik nedgør mig.
Langsomt lukker jeg fordøren efter Bente. Jeg nynner et par strofer, og ”Sjuskedorte” tager et par lette dansetrin.

22 tanker om “En Sjuskedorte.

 1. Hej Marli

  Hvor er hun dog rædselsfuld hende Bente.

  Godt at din hp får nok og får taget bladet fra munden. Det værste er, at Bente måske ikke helt forstår, at hun i den grad har overskredet grænserne for almindelig anstændighed og respekt for andres anderledes måde, at leve deres liv på. Godt hun kom af med hende, så hun kan fortsætte med at nyde sine pyjamasmorgener.

  Kh Livsglæde

  1. Hej Livsglæde.
   Ja, en rædselsfuld person jeg her har fået fundet frem. Bente måtte sendes ud i kulden. Man kan ikke holde sådan en person ud. tak fordi du kikkede ind
   Kh Marli
   Ps.Jeg kunne først være med her i 2. omgang. Jeg har været på ferie.

 2. Hej Marli,
  Det er bestemt ikke nogen god veninde. Godt du fik givet hende tørt på. Samtalen udvikler sig stille og roligt og jeg aner, hvor den bærer hen. Rigtig god svada din hp får affyret. Har vi ikke alle mødt mennesker, som vil fortælle os, hvordan vi skal leve vores liv. Din historie er et godt eksempel på, at det er sundt at få sagt fra. Hvorfor mon hun først gør det nu?
  Du mangler et par afsluttende citationstegn nogle steder. I sætningen “Du sidder da vel og gnasker i knækbrød?” tror jeg du mangler et “ikke”, for ellers giver den sætning ikke rigtig nogen mening.

  Jeg synes samtalen mellem de to “veninder” udvikler sig fint, med gode detaljer, som at hive tallerknen væk fra hende igen. Godt hun kom af med hende. Eftersom hun har en stor vennekreds, er tabet vist til at bære.

  Kh
  Mette

  1. Hej Mette-
   Ja sådan en veninde kan man godt undvære.Måske har min Hp ikke fået sagt fra før, fordi hun altid har ville være flink. jeg går ind og retter fejlen du har fundet. Tak
   Kh Marli

 3. Hej Marli!
  Uf, hun er jo rædselsfuld, hende Bente! Godt, hun får vist vejen ud!
  Rigtig fint vendepunkt, du har skrevet – overraskende, men det var jo også hensigten. Og en god afslutning.
  Der er nogle “tastetumlere” her og der, hvor du mangler nogle endelser og slut-citationstegn – dem finder du sikkert let, hvis du nærlæser teksten én gang til.
  Tak for en herlig opsang – hyggeligt at “se” dig igen 🙂
  KH
  MOH

  1. Hej Maybritt!
   ja, min Bente er en af de personer, der er vildt irriterende.
   Hun måtte ud.
   Skønt, at du kunne lide min historie. Jeg vil gå ind og nærlæse min tekst, og se om jeg kan få rette op. Tak fordi du kiggede ind
   Kh Marli

 4. Hej Marli
  en Hyacinth historie, jeg kan lige se den for mig. Vendepunktet er der vel flere af? den grønne tallerken, meldingen om at hun jo bare kan ordne det hele, at hun bliver smidt ud, at hp bagefter griner:-)
  Hilsen
  Anne

  1. Hej Anne!
   Ja, min Bente kan i aller højeste grad ligne fru Hyacint. Og da min hp nynner og danser, da hun har lukket hende ud, er det jo fordi, at hp lige med et føler sig fri.
   tak fordi du kiggede ind.
   Kh Marli

 5. Hej Marli

  Ja, hun er forfærdelig hende Dorte og nok ikke helt urealistik, da hun bærer rundt på en misforstået opfattelse af, at hun virkelig hjælper veninden – lidt ligesom et Jehovas Vidne, der også får en større mening med livet ved at pådutte andre sin tro. For der er en irriterende hellig selvforherligelse over hende Dorte, som næsten ikke er til at holde ud. Det er mægtigt godt beskrevet (og vist), faktisk så godt at man bliver virkelig irriteret på din HPs vegne.

  Godt hun omsider forlader flinkeskolen og smider Dorte ud. Hun kommer nok ikke til at efterlade et stort savn.

  Rigtig flot tekst, hvortil jeg ikke har noget konstruktivt at komme med.

  K.H. Nana

  1. Hej Nana.
   Tak for dine dejlige kommentar til min tekst. jeg tror vi finder en del mennesker der gerne vil tro, at deres måde at leve et liv på er den rigtige. Og, godt hp forlader flinkeskolen.:o)
   Tak fordi du kiggede forbi
   Kh Marli

 6. Hej Marli

  Dejlig historie og skrevet levende og lige på kornet.
  Er der noget, jeg hader, så er det de løftede pegefingre og bedrevidende irettesættelser.
  Godt HP fik sagt fra. Det gør hun med føn og klem og danser legende og fri bag efter.
  Mange tak for opløftende og herlig læsning!

  Bedste hilsner fra Anne

  1. Hej Anne.
   Skønt, at du kunne lide min historie. Godt, at min irriterende person ikke fik ødelagt hele min hps dag.
   Tak fordi du kiggede ind.
   Kh Marli

 7. Nu er jeg selv er en af dem, der ikke lige får redt seng hver morgen, og hvor aftensmaden i ny og næ gerne må være en simpel rugbrødsmad – så jeg kender desværre situatione. Og om jeg forstår de mennesker, der stresser rundt op til besøg og højtider, fordi “man skal” og “man bør”. Nææh – gør det du har lyst til og orker, og gør så dét ordentligt. Så skidt pyt med skraldeposen eller om der er støv i krogene.
  Åh, jeg tror jeg blev helt hidsig sammen med HP. Det må betyde, at det var godt skrevet!
  Tak for læset,
  – Nielsdatter

  1. Hej Nielsdatter.
   Ja, gudskelov er vi mennesker forskellige- Tænk om vi alle opførte os på ens måder, og tænkte det samme.Det ville være trist. Godt du bakker min HP op.
   Tak fordi du kiggede ind
   Kh Marli.

 8. Hej marli
  Du sætter rammen fint, og det er ikke svært at forestille sig, de to kvinder i deres møde. Godt, Bente gik så meget over stregen, at din HP fik nok og sagde fra.
  Teksten glider fint og vendepunktet er tydeligt.
  Tak for den fortælling!
  Kh Aviaaja

  1. Hej Aviaaja!
   Dejligt, at du kan forestille dig, de to veninders møde. Ja, det var fint at hp fik sagt fra.
   Tak fordi du kiggede ind.
   Kh Marli

 9. Hej Marli.

  Sprudlende tekst om at få besøg af en irriterende person.
  Nu er bolden da spillet over til Bente. Hvis hun vil forsones må hun tænke over om hun kan leve med at andre ikke er som hun selv.
  Idyllen brydes snigende og der bygges fint op til udsmidningen.
  Jeg nød historien 😉

  Vh. Amanda

  1. Hej Amanda!
   Det var nødvendigt at smide min Bente ud. Sådan som hun udviklede sig i historien. Håber hun blev lidt klogere, af den overhaling hp gav hende. Men jeg har en fornemmelse af, at hun ikke forstod , at man ikke nedgør andre mennesker.
   dejligt at høre du nød min historie. Og tak fordi du kiggede ind.
   Kh Marli

 10. Hej Marli.

  Ej hvor kan jeg da ikke lide hende Bente. Hvilken møg K. Man skal da lede længe efter et mere nedværdigende menneske. Og man ved bare man har læst en god tekst, når man kan blive irriteret over en person i den. Tak for det og dejligt at “se” dig igen.

  Kh Uhrskov

  1. Hej Uhrskov!
   Ja, hende Bente er en special type, som sikkert kan irritere de fleste. Hun forstår ikke, at hun nedgør andre mennesker. Hun måtte vappes ud, med fuld musik.
   Skønt at du kan lide min tekst. Og tak fordi du kiggede ind.
   Dejligt at være tilbage her, igen.

 11. Hej Marli
  Bente er da en person det er svært at have et nært forhold til. Bente nyder at tage Dorte under sine vinger og lære hende om livets sande værdier, dvs. sine egne neuroser og landsbyens. Hun skal nok komme tilbage igen for at undervise Dorte mere, Bente giver ikke op – de har nok haft lignende ture sammen tidligere. Jeg sad og håbede at Dorte ville være mere diskret og få Bente til først at gå ud med skraldespanden, dernæst lufte ud … og endelig rede sengen – for så at opdage at Dorte lå og nød sig selv i badet. Det sker måske næste gang.

  En rigtig sjov historie uden svinkeærinder, lige på. Den starter med kurven og eskalerer roligt ind i vanvidet. Sådan skriver man den slags!

  De bedste hilsener jesper o

  1. Hej jesper!
   ja, du har ret, Dorte skulle nok have været lidt mere diskret, så Bente var kommet på arbejde. Vi får se om Bente vender tilbage. Og gør hun det, må jeg se på, hvordan Dorte skal håndterer hende.:o)
   Tak fordi du kigge ind.
   Kh marli

Skriv et svar