solnedgang

Opgave 2.

solnedgang.

Jeg sidder på skrå i mit bilsæde. Bildøren er åben, og mine bare fødder er plantet ude i det bløde og varme sand. Jeg venter på Gerda. Vi har aftalt at mødes her ved hendes lille, hvide badehus på stranden i Blokhus. Vi skal hygge, spise og drikke et enkelt glas vin, imens vi ser solnedgang.

En stor, sort bil kører langsomt forbi. Manden i bilen kaster et langt blik på mig, som om han kender mig. Jeg kigger efter bilen lidt, lukker øjnene og bliver ført 45 år tilbage.

Bordet er smukt. Maden er klar. Lars skal overraskes og fejres. Han har bestået sit svendestykke og har fået arbejde.

Jeg har noget jeg skal fortælle, ham, og håber han bliver glad. Vi er begge færdige med uddannelser, har arbejde og har også fået en lille lejlighed, så vi kan sagtens klare livets udfordringer.

Lars lader vente på sig. Ind i mellem er jeg nervøs. Er han kommet noget til? Så lidt gal. Maden er snart ikke værd at spise, så længe den har stået og ventet.

Endelig dukker Lars op. Han smiler og er i et vældigt humør.

”Hej skat, nu skal du høre, hvad jeg har…” Han får øje på bordet. ”Noget der skal fejres?” Han ligner et stort spørgsmålstegn.

”Ja, jeg ville fejre dig. Men maden er sikkert kedelig nu, den har været klar et par timer.” Jeg er kort for hovedet. ”Noget interessant du vil fortælle? ”

”Ja, den sorte bil jeg længe har kigget langt efter, den på autocentralen. Den har jeg købt.”

”Hvad.” Jeg måber. ”Har du købt bil, uden at snakke med mig om det?”

”Ja, nu begynder jeg jo at tjene gode penge, og så vil jeg sgu´ ha´ den bil.

Jeg er tavs. Vi sætter os til bords. Stille og forsigtigt begynder jeg.

”Lars, jeg tror ikke vi har råd til bil nu. Vi får brug for en barnevogn og en større lejlighed, hen ad vejen. Jeg er gravid.”

Jeg er spændt. Håber at se et glædessmil.

”Skal vi ha´ en unge?” Han ser rædselsslagen ud.

”Nej Lars. Vi skal have et barn,” ler jeg.

”Du skal have barn. Jeg skal ha´ bil.”

Jeg ser forfærdet på ham, da han næsten springer op fra stolen, haster ud i gangen og tager sin frakke. Døren smækker i efter ham, med et brag.

Hvad? Her sidder jeg så og skal klare alt alene. Jeg græder mig i søvn.

Jeg bliver vækket af et kys på panden og en hånd der stryger mig blidt på kinden.

”Skat. Jeg vil bare sige, at jeg får ordnet det med bilen. Jeg skal nok blive en god far. Jeg …”

”Halløjsa. Er du faldet helt i staver?” Gerdas stemme bringer mig tilbage til virkeligheden.

”Ja, jeg sad såmænd bare og tænkte lidt på Lars.” Jeg smiler. ”Jeg savner ham.”

”Ja, jeg ved det. Han var et dejligt menneske.” hun smiler tilbage. ”Kom så du. Jeg har mad med, og nu skal vi spise og siden se solnedgangen.”

 

54 tanker om “solnedgang

 1. Kære Marli
  Den sorte bil vækker minder om ungdommens kærlighed, der senere bliver barnets far og sikkert er død nu.
  Fint beskrevet. Først tror jeg, at manden i bilen er Lars, og at det drejer sig om svigt, men tværtimod. En sød fortælling.
  kh Anni

  1. Hej Anni.
   ja, du har ret Anni. En forelskelse, og et forhold der bestod den tid Lars var i live.
   Tak for din søde kommentar på min tekst.
   Kh Marli

 2. Åhh er Lars død? Sådan læser jeg det sidste i din medrivende fortælling. Jeg føler mig godt ført ind i fortællingen med bilen der kører langsomt forbi og det sætter så alle minderne igang. Kunne mærke hendes skuffelse, da han ikke dukkede op til middagen og smerten over hans reaktion på at skulle være far og så en fin forsoning. Meget nænsomt beskrevet.

  Tak for den oplevelse
  Lisbeth

  1. Hej lisbeth.
   Også tak til dig for din søde kommentar på min tekst.
   Ja Lars er død. Godt hun har Gerda, som er en virkelig god veninde.
   Kh Marli.

 3. Hi Judith
  Det er en dejlig historie – det fungerer fint med bilen som rekvisit – en historie der understreg, hvor vigtigt det er at vi anderkender og sætter pris på det vi har medens det endnu er der – sa især vore kære – også selvom de er noget tossede og vi ikke forstår helt.
  Historien glider let og er nem at komme til.
  Tak for det.
  kh
  Børge

  1. Hej Børge.
   Tak for dine gode kommentarer på min tekst. Dejligt du syntes om den. Ja, nemlig man skal værdsætte det gode man har, så længe man har det.
   Kh Marli

 4. Kære Marli
  En velkendt situation – mens man venter, ser eller hører man et eller andet, man lukker øjnene og tankerne fiser rundt og render tilbage i tiden.
  Helt tilbage til det store barn der godt nok har fået arbejde, men dog stadig er et barn. Det tog så bare en aften for ham at blive voksen. Det var jo meget godt klaret og heldigvis forblev han voksen.
  Rigtig fint fortalt, det er nemt at sætte sig i den unge piges sted, og godt at mærke at selv hun husker, så har hun ikke båret rundt på et nag, men bærer så nu på savnet.
  Dejligt tekst.
  kh dorte

  1. Hej Dorte.
   Tak for kommentarer. Ja, dejligt at Lars bliver voksen, og tager ansvaret på sig. Han bliver en kærlig far for sine børn og også en hengiven ægtefælle. derfor er han savnet.
   Kh Marli

 5. Hej Marli
  Hvor er det en dejlig flydende fortælling. Hvor godt at Lars kom til fornuft.
  Vh Hilleborg

  1. Hej Hilleborg
   Dejligt, at du kan lide min tekst. Ja, Lars var sikkert bare forvirret over pludselig at skulle have barn og måtte opgive sin drøm af en bil.
   Kh Marli.

 6. Hej Marli,
  Et flash back 45 år tilbage i tiden, underligt hvordan tanker pludselig dukker op ved sanseindtryk. En lyd, en lugt og her synet af en sort bil. Men en sort bil har jo engang boret sig ind i hendes bevidsthed, selvom de sørgelige minder om den kun varede en enkelt nat.
  45 år efter, forventning om mødet med en nær veninde, som kan medgive hende, at Lars var værd at samle på.
  Gode mundrette og korte sætninger. Let at læse.
  Du har en slåfejl, du måske vil have rettet: Og en hånd der stryger mig …
  Hilsen Ella

  1. Hej Ella.
   Tak for gode kommentarer på min tekst. Ja godt min hp´s sørgelige minder, kun varer en nat.Lars viser sig at være alt hvad han har udgivet sig for at være. En kærlig og reel fyr. Jeg har rette min slå fejl, tænk at man kan overse sådan en, når man har læst teksten igennem flere gange.
   Kh marli

 7. Hej Marli.

  Spørgsmål … Fik han nogensinde sin sorte bil?? 😉

  Ja det kan vist være et chok for en ung mand at få den nyhed, men han klarede det jo. Ellers ville hun vel ikke savne ham.

  Sød tekst. Godt skrevet og dejlige billeder.

  Kh Uhrskov

  1. Hej Uhrskov.
   ja, et godt spørgsmål. Jeg er overbevist om, at Lars får en sort bil. Måske ikke lige den bil han havde kig på, men senere i livet får han nok råd til en fin bil. :o)) Dejligt at du kan lide min tekst. Og tak fordi du kiggede forbi.
   Kh marli

 8. Hej Judith

  Flot skrevet, jeg kan især godt lide det her:

  “Jeg er spændt. Håber at se et glædessmil.

  ”Skal vi ha´ en unge?” Han ser rædselsslagen ud.

  ”Nej Lars. Vi skal have et barn,” ler jeg.

  ”Du skal have barn. Jeg skal ha´ bil.””

  I det hele taget er dialogen troværdig og god.

  Jeg sidder og funderer over, om du måske skulle “give lidt mere slip på din tekst”, men er så i tvivl, for måske er den lidt forsigtige afstand, du fortæller med, et særkende, som der ikke skal røres ved??? Noget jysk måske, hvad ved jeg?

  Det jeg tænker på er f.eks. en sætning som denne:

  “Formålet er at hygge, spise og drikke et enkelt glas vin, imens vi ser solnedgang.”

  En ren råhyggetur beskrives som noget, med et formål. Som om man ikke kan hygge sig uden formål? Men som sagt giver det nok en stemning af forsigtighed, af nogle mennesker, der ikke giver sig alt for meget hen til tilværelsens ulidelige lethed, så nej. Der skal nok ikke pilles ved det. Og måske heller ikke ved det ret styrede tilbageblik, hvor vi oven i købet får at vide, a det er 45 år, der flashes tilbage. Jeg ville ikke selv have angivet det så nøjagtigt, tror jeg, men igen er det måske den forskel, der skal være. Tænk over det, men lad dig ikke lokke på afveje. Du ved bedst selv.

  Det er jo en kort tekst, og jeg når ikke at fornemme, at Lars er et vidunderligt menneske. I forløbet her scorer hans vist mest minuspoint, og mon ikke han har været i hvert fald en noget sammensat natur. Venindens beskrivelse af ham kan jo også være farvet af, at han ikke er der mere, og i mindet trænger ofte de gode ting det mindre gode i baggrunden.

  1. Hej Glenstrup.
   Først tak for din dejlige uddybende kommentar til mig. Den er jeg glad for. Ja, mit jyske fornægter sig sikkert ikke i min tekst :0) Sådan ved eftertanke skal ordet ” formålet” fjernes. Det kan jeg godt se.
   Og ang. Lars. I mit hoved var han bare i chok. Han var og blev alt det hun kunne ønske sig.
   Kh Marli.

 9. Hej Marli
  Super flot tekst. Den sorte bil er en fin “rekvisit”, springet mellem nutid/fortid/nutid er tydelige.
  Eneste, jeg måske mangler, er nogle få ord mere, der hvor Lars vender tilbage. Jeg har, som teksten er nu, mine tvivl ift. om han vil være der for HP og for barnet.
  Det kan jeg så forstå af kommentarerne, at han kunne. Kunne du måske med en replik mere vise, at han er “voksen” nok?
  Tak for en god historie 🙂
  Kh Jyhark

  1. Hej Jyhark.
   Tak for din gode kommentar på min tekst. Det er med vilje jeg stopper lars´s sætning. Men du kan være rolig. Lars er der til hver en tid. Han er bare lidt i chok. :o)
   Kh Marli

 10. hej Marli

  En dejlig positiv og letlæst tekst, der heldigvis også indeholder et konfliktpunkt, som heldigvis ikke bliver et negativt vendepunkt. Jeg har lidt ondt af gutten, at der ikke bare blev et par år, hvor han kunne nyde ‘voksentilværelsen’ uden det store ansvar kone og barn giver. Men han stiller ansvarligt op, efter en meget kortvarig reaktion og det er flot.

  Kh LIvsglæde

  1. Hej Livsglæde.
   Jeg er glad for du kan lide historien. Åh ja, alle burde have år, hvor de fik lov at nyde voksentilværelsen, nogle år, uden at skulle stå med et stort ansvar. Men sådan er livet desværre ikke altid. Lars og kæresten havde sikkert haft brug for nogle år, hvor de kunne bygge en mere stabil økonomi op sammen, før der kom børn.
   Kh Marli

 11. Hej Marli,

  et godt skrevet tilbageblik på en familiestart, som indikerer problemer, men som alligevel bliver til et langt liv sammen.
  Også en historie om enkens fortsatte liv.
  Jeg tror nok at jeg ville ønske mig lidt flere oplysninger om det mellemliggende liv, måske mest fordi Lars ikke helt klarede den første test.
  Men en god historie.

  De bedste hilsner

  Le©nius.

  1. Hej Leonius
   Tak for kommentarer til min tekst. Ja, måske må jeg til at digte lidt om det mellemliggende liv, i denne familie.:o)
   Det havde jeg sikkert gjort, hvis ikke der var begrænsninger på ord.
   Når jeg har skrevet en tekst, må jeg altid ind og fjerne en masse, for at min historie ligger inden for grænsen. Men Lars klarede at blive en god far og ægtemand. Han var nemlig et godt og varmt menneske, der bare gik i chok over at skulle være far, alt for tidligt.
   Kh Marli.

 12. Kære Marli

  – har læst din tekst et par gange, men skriver fra sønnens pc, der er lidt drilsk – så du får ikke så mange ord, som jeg gerne ville
  – rekvisitten er den sorte bil, og den opfatter jeg symbolsk – i kommentaren ser jeg, at faderen til barnet er død, det skal jeg lede efter i teksten
  – du skriver i et dejligt letlæseligt sprog og klarer opgaven fint kh mille

  1. Hej Mille.
   ja, der er kun et sted der kan indikere at Lars er død. det er i Gerdas svar:
   “Ja jeg ved det. Han var et dejligt menneske.” Tak fordi du kiggede ind hos mig. Dejligt du kan lide min måde at skrive på.
   Kh Marli

 13. Hej Marli
  Ah, en dejlig tekst. Han starter ud med at være rystet, men får tænkt sig om. Jeg synes, det virker realistisk det meste af vejen, når ses bort fra, at han ikke lige ved, hvad der skal fejres.
  Fint flashback – den sorte bil. Først antog jeg, at den var truende. På en måde er det jo også tilfældet. Måske ville jeg have valgt en rød. Hvad tænker du om det?
  Tak for en læseværdig tekst, der så fint opfylder ugens opgavekrav.
  Bedste hilsner,
  Lise

 14. Hej Lise.
  Nej Lars får altså ikke en rød bil. De første 2 biler jeg var ejer af var røde. Derefter måtte kuløren have en anden lyd, på mine biler. :o))) Nå, men til min tekst. dejligt at du syntes om den. Ja egentlig var det sjovt at Lars ikke ventede at blive fejret. Men han var sikkert blevet fejret på sin arbejdsplads dagen før( Med en slags svendegilde), Det er bare noget jeg tror. Fiktion er så uvist. :o))))
  Kh Marli.

 15. Hej Marli.
  Flash back til ungdommen, hvor store ændringer i de unges liv skal gøre dem voksne på ingen tid. En dejlig fortælling, og nu sidder hun og venter på solnedgangen og god mad med veninden.
  Dejligt liv, dejlig tekst.
  kh Bente

  1. Hej Bente.
   Dejligt du kan lide min tekst. Ja, nogen gange er det nødvendig at blive voksen på kort tid. Og de fleste vokser jo med opgaven, når barnet er kommet. Tak fordi du kiggede forbi.
   kh Marli

 16. Hej Judith

  Her er et sammenstød mellem to værdisystemer. Hun har altid gået og drømt om den lille familie med barn. Han har altid gået og drømt om bilen, flot, frihed til at komme ud i verden og til at få status hos kammeraterne.

  En aften klapper fælden, hendes værdisystem vil have overtaget. Hans værdier bliver nedgraderet af hende. Men kærligheden til hende vinder, han opgiver – eller udsætter – sin drøm.

  Han er da utrolig sød og indfølende, jeg bliver blød om hjertet, og håber at hun forstår hvad der sker. Nok har hun sit redebygningsinstinkt, men hun må også respektere hans frihedstrang. Man fornemmer at hun gjorde det – ellers havde hun fået et baseballbat i hovedet som i en af ugens andre opgaver.

  Tak for din historie om nogle af de store dilemmaer vi har som biologiske væsener.

  Et par bemærkninger:
  hen af vejen-> hen AD vejen
  Lars lader vente på sig. Ind i blandt er jeg nervøs. [ind imellem/ iblandt]

  De bedste hilsener fra
  jesper o

  1. Hej jesper.
   Tak for alle dine sjove og gode kommentarer på min tekst. Det var en tid, hvor man ikke så nent beskyttede sig mod graviditet, tror jeg. Ja, Lars stod ved hendes side, da han sundet sig.Han var en ordentlig fyr.
   Jeg går op og retter mine fejl. Tak jesper.
   Kh Marli

 17. Hvor er det en dejlig, rørende fortælling, godt fortalt 🙂 Jeg fornemmer et langt og godt samliv efter det store sammenstød. Sådanne er livet jo fuldt af, men … han var da vist lige lovlig egocentreret den famøse aften. Godt han besindede sig.

  1. Hej elsems
   skønt at du syntes om min historie. Jo, Lars bliver voksen og tager sit ansvar. Og sammen får de et godt og langt liv. Man kan måske godt forstå Lars´s lille Ego, den aften. Han havde vel været så opsat på at købe en bil, når han endelig var blevet udlært. Store drenge, er som drenge flest. De tænker ikke så langt frem i livet, før de får et ansvar som de må forholde sig til. Nogen siger,at drenge er senere modne, end piger. Om det passer skal jeg lade være usagt, ellers kommer jeg nok galt afsted. :o))) Tak fordi du kiggede forbi.
   Kh Marli.

 18. Hej Marli

  Et flashback på noget der var godt engang, baby fremfor en bil. En kommende god far. Hvad mon der blev af ham?

  Lidt pudsigt, at min bror faktisk lavede det samme stunt, eller næsten: Han købte en stor sort bil, der kostede spidsen af en jetjager, uden om hans hustru. Hun ble´ sgu ette gla’ !
  De ventede dog ikke barn 🙂

  Fin flashback med rekvisit og det hele. Dejlig fortælling.

  Kh. Helle 🙂

  1. Hej Helle.
   Lidt pudsigt, at det skulle falde ind under noget du selv har oplevet i familien. Ja, hvad mon der blev af Lars? Jeg digter lidt videre på min historie her. Og han bliver alletides far for mere end et barn. Han er et glad og varmt menneske for sin familie. Dejligt du kan lide min historie.
   tak fordi du kiggede forbi.
   Kh Marli

 19. Hej Marli

  Det er en rigtig fin og stemningsfyldt fortælling, hvor den sorte bil sætter erindringerne i gang. Det synes jeg fungerer fint!
  Fortællingen virker også realistisk, da jeg nemt kan forestille mig en ung, nyudlært mand blive skrækslagen over at skulle være far. (Godt han kom til fornuft …)

  Det eneste konstruktive jeg lige kan byde ind med, er i forhold sætningen: “Jeg bliver vækket af et kys på panden og en hånd der stryger mig blidt på kinden.” Den synes jeg kommer lidt brat ind, forstået på den måde at der er et stort spring i handlingen til at hun sidder alene og han så pludselig er tilbage.

  Men ellers er det en meget velfungerende løsning af opgaven, synes jeg.

  Kh. Nana

  1. Hej Nana.
   Dejligt du kan lide min historie. ja, det var godt Lars kom til fornuft. Kærligheden til kæresten sejrede.
   Måske er det for brat, med den sætning du hentyder til? Men for mig falder den naturligt ind der, fordi jeg har ladet hende græde sig i søvn, og i den tid hun sover sker der ikke noget. Der sker først noget, da han er tilbage og hvor længe han har været væk, har jeg ikke gjort mig tanker om. Tak fordi du kiggede ind.
   Kh Marli.

 20. Hej Marli.

  Rigtig fin historie.
  Godt lavet med den bil. troede først det var Lars, der kørte i den. Og historien peger jo i den retning. Men de blev heldigvis forsonede.

  Vh. Amanda

  1. Hej Amanda
   tak fordi du kigge ind. dejlig du kan lide min tekst. Og ja, godt de unge mennesker fandt ud af det sammen igen
   Kh marli

 21. En kort men meget klar og præcis tekst, hvor jeg trods de få ord føler, at jeg får hele stemningen med. Tak for en god læseoplevelse.

 22. Hej Marli
  Det er jo nærmest en ugebladsroman, ment på den pæne måde. Teksten er tydelig og klar, dialogen er rigtig, man kan høre de taler, når man læser den.
  God fortælling.
  Hilsen
  Anne

 23. Kære Marli,
  Godt for Lars, at han kom på bedre tanker. Jeg nåede lige at hidse mig gevaldigt op over ham 🙂 En dejlig historie med en god slutning, for jeg får da fornemmelsen af, at Lars og HP nåede at få mange år sammen, inden han døde.
  Kh
  Randi

  1. Hej Randi.
   Nå så du var ved at hidse dig op over Lars.:o))- ja, da jeg satte ham i scene,måtte der jo lidt dramatik ind i billedet. Men selvfølgelig fik Lars og min HP mange fine år sammen.Skønt du kan lide historien.Tak fordi du kom forbi.
   Kh Marli.

 24. Hej Marli
  Fin tekst. Den havde Lars ikke lige set komme, den skulle lige synkes først, men så var han også klar.
  Hun har jo nok set mange sorte biler i sit liv uden at få dette flashback hver gang. Jeg tænker, at det er fordi det ikke er så længe siden Lars er død, at hun nu tænker tilbage. Det er fint skrevet og vist.
  Kh
  Sarah

  1. Hej Sara
   Ja, Lars måtte lige sluge kamelen, at han måtte vente med at købe bil. Ja, Det er ikke længe siden Lars døde, så hendes tanker er tit tilbage ved ham. Dejligt du syntes om min tekst.Tak fordi du kiggede forbi.
   Kh Marli

 25. Hej Marli
  En dejlig historie om livets uforudsigeligheder. De små ting, der kunne blive et kæmpe problem, og som kan vende på en tallerken. Du mestre det godt!
  Ingen indvendinger 🙂
  Bedste hilsner fra Anne

  1. Hej Anne.
   Livet er forudsigelig, må man igen og igen konstaterer. Tak for din søde kommentar og fordi du kiggede ind.
   Kh Marli.

 26. … kære Marli, sikke en historie; hvorfor får jeg tårer i øjnene? Fordi det er en ‘fucking’ flot fortælling, der vil røre enhver, vil jeg tro. Enhver ‘romantiker’ eller realist, som selv har mødt livet i flere, forskelligartede kapitler; en historie som din her, som både er ‘sin egen fortælling’, og som prikker læseren i maven,så egne erindringer melder sig, jamen den sluger jeg råt, det er storartet gjort af dig. Der er intet galt , efter min opfattelse. KUN min kæphest, overskriften, den kunne du godt gi’ et los i røven, med den blændede historie du har leveret … 😉 Du ville næppe sælge mange bøger med titlen ‘ Solnedgang’ :). Kh Carlo Mihlo.

  1. Hej Carlo.
   ja, du har helt ret. titlen: Solnedgang ville ikke sælge. Her har jeg en hel del at lære, for i titler kikser jeg.
   jeg er rigig glad for dine flotte bemærkninger til min tekst. Du gør mig glad. Tak fordi du kom forbi.
   Kh Marli

Skriv et svar