En ny dame

Opgave 3.    (Motivation.)

Lene trommede med fingrene på bordet. Rastløsheden havde grebet hende. Hun burde gå ind og pakke sit træningstøj. Om et par timer skulle hun til Yoga.

I alle år hun havde gået til yoga, havde hun følt glæde ved at komme ned i lokalet og få rørt sig. Det sociale var også altid blevet vægtet højt. Det var et lille hold, der var hensynstagende. Alle havde forskellige ting at slås med, i bevægelsessystemet.

Det var ikke sygdom der blev snakket om, på holdet, bare lidt dagligdags snak imens de holdt en lille pause, hvor de drak et glas vand. Under træningen kom der altid sjove og søde bemærkninger, når en totalt kiksede en øvelse, eller det knagede i leddene. Hygge og træning var altid gået hånd i hånd på holdet. Den tid var forbi nu.

Motivationen til at komme afsted i dag var overhovedet ikke til stede.

For nogle uger siden var der kommet en ny dame på holdet. Og, hun var en belastning at være i selskab med.

Den nye havde underholdt med naturmedicin, flotte betegnelse på alt hvad det indeholder af vitaminer, mineraler og mere. Underholdningen havde også bestået af oplysninger om udrensning af legemet, ørepropper så lyde kunne holdes ude, når man skulle sove, og om hvordan man rensede sit drikkevand, så det blev sundt. Værst havde det været, når hun begyndte at underholde med, hvor elendigt hun syntes andre mennesker levede deres liv. Hun havde snakket samtidigt med hun lavede øvelserne.

Alle havde ladet hende snakke, uden at kommentere på hendes underholdning og hendes holdninger til det liv, hun syntes andre mennesker burde leve.

Men sidste gang var det blevet for meget for Lene.

De havde lige holdt vandpause, og skulle i gang med øvelser igen, da en af damerne skulle tisse.

I stedet for at gå i gang med øvelser, gik hyggesnakken videre, de tre minutter det havde taget at vente på tissetrolden.

Og, det havde gjort den nye dame irriteret, så hun havde meldt ud i en meget irriteret tone:

”Jeg er ikke kommet her for at snakke tiden bort. Jeg er kommet for at træne.”

Lene havde lukket øjnene og koncentreret sig om at holde sit temperament i skak. Hun var så gal, at hun var ved at eksplodere. Hvem var det lige der altid jappede en masse lort af sig?

Lærerinden havde forvirret undskyldt, beordret alle op at stå og var så begyndt at guide næste øvelse.

Kort tid efter havde den nye været i gang igen. Nu gik historien på hendes underboer. De drak, røg og levede et kummerligt liv. Så en dag ville de sikkert blive syge. Og, så kunne de leve, så godt med den cancer, hun næsten kunne ønske dem.

Her var Lenes grænse nået.— Nu måtte det stoppe, og hun havde meldt ud:

”Godt jeg ikke har det sådan, at jeg må gå og snage og holde øje med hvordan andre mennesker lever sit liv.”

Blikket hun havde fået fra den nye var dræbende og stemmen ligesådan.

”Var det en til mig?”

Lene havde hurtigt svaret.

”Ja, i allerhøjeste grad. Når man snakker så nedladende og ønsker sygdom og død over andre mennesker, har jeg fået nok. Uanset hvordan mennesker lever, kunne jeg ikke finde på at ønske dem sygdom og død. Føj for katten.”

Lærerinden havde set fortvivlet fra den ene til den anden, og havde prøvet at glatte ud. Hun var vel også forskrækket over at se Lene så ophidset? Det havde hun aldrig oplevet gennem årene.

Der havde været totalt stille den sidste halve time af yogaen.

Efter afslapningen, var Lene hurtigt trukket i sit tøj, sagt pænt tak for i dag og så var hun den der var smuttet. Hun skulle ikke have flere vrede salutter skudt af  den dag.

Telefonen ringede. Lene kiggede på displayet og tog telefonen

”Hej Karen. Hvor hyggeligt. Hvad har du på hjertet?

”Når du er færdig med yoga i eftermiddag, vil du så med en tur til byen? Jeg har brug for at komme lidt hjemmefra.

”Det vil jeg rigtig gerne. Jeg dropper yogaen i dag, så kan vi tage af sted lige over middag. Hvis du syntes.”

”Dropper du din yoga? Er du blevet skør? Eller er du syg? ”

”Nej, nej. Jeg er bare ikke motiveret til yoga lige i dag. Jeg henter dig ved halv et tiden. Er det ok?

”Ja, det er rigtigt fint. Du er en skat. Vi ses.”

”Ja, vi gør. Jeg glæder mig, til en rigtig tøsetur. Hej.”

 

 

45 tanker om “En ny dame

 1. Hej Marli
  Jeg kan rigtig godt lide din historie. Glad for at Lene fik sagt den madamme besked. Hun ville også sætte mit pis gevaldigt i kog. Stakkels lærer, for hun hænger på hende. Den type er jo ikke til at lave om på.
  Kh
  Marie

  1. Hej Marie
   Nej det er sikkert ikke let at lave om på sådan en person. Det har Lene sikkert også gjort op med sig selv. Bare synd hun har tabt motivationen til at gå til yoga. Hun må ud at finde et nyt sted at træne. Skønt du kunne lide historien.Tak fordi du kiggede ind
   Kh Marli

 2. Fint fortalt historie, der rammer et klassisk problem lige på kornet! Er sikker på, mange kender situationen. Vi havde også sådan en person på mit vandgymnastik hold. Hun fyldte og styrede virkelig det hele. Jeg holdt efterhånden op med at komme. Det var ikke sundt for mit blodtryk, så jeg valgte andre træningsformer 🙂

  1. Hej Maria.
   Tak for kommentarer. ja den slags personer er ulidelige.Og godt der så findes udveje til at vælge noget andet at tage sig til. Vælge andre steder at træne.
   Kh Marli

 3. Hej Marli
  Det er en fin historie og godt fortalt.
  Jeg kommer dog lidt i tvivl om det er mig, der har misforstået opgaven eller ikke kan læse. For jeg kan ikke se hvor forførelsen kommer ind i billedet?
  Men god fængende historie. Hende ville jeg også få lyst til at lukke munden på!
  Kh Jyhark

  1. Hej Jyhark
   Nej, du finder ingen forførelse her.:o))) Jeg havde på forhånd skrevet en historie om motivation, og om at sige ja til noget helt andet. Og bestemte mig for at bruge den, selvom jeg dumper på opgaven. Du har ikke misforstået noget. Havde ikke tid til at lave en ny historie. tak fordi du kigge ind.

   Kh Marli

   1. Hej Marli
    Tak for svar 🙂

    Efter jeg havde kommenteret her, så jeg i en tråd fra i nat, at det hang sådan sammen. Og det er jo helt okay 🙂

    Med udgangspunkt i “motivation” tænker jeg: Der er HP’s motivation for at gå til yoga, fællesskabet hyggen osv. som nu er ødellagt. Og så er der den skjulte motivation fra “rappenskralden” at få et publikum til hendes udgydelser.
    Hvis motivation har du haft fokus på, da du skrev?
    Hvis det er den sidste, kunne du måske lægge en tanke eller andet ind, der henleder læserens opmærksomhed på det? Der hvor HP siger fra kunne hun måske sige “Hvad er du egentlig ude på” eller andet….
    Blot en tanke.

    Kh Jyhark

    1. Hej Igen Jyhark.
     Det er Lene der har mistet motvationen, til at møde op til yoga. Tænker lige over dit forslag.
     Og tak Jyhark.
     Kh Marli

 4. Kære Marli
  Jeg nikker også genkendende og kan somme tider ærgre mig over, at jeg ikke er lidt “sødere.” Men sådan en type som hende, ville jeg nok finde på at drille, så hun ikke var i tvivl om, hvad jeg mente. Jeg tipper på hun er “den nye dame” i mange sammenhænge, der er vist ikke ret mange der holder til hende ret længe.
  En god idé, at tage fat på en problemstilling som denne her. Synd for Lene, hvis det ender med, at det er hende der må gå.

  Kh Livsglæde

  1. Hej Livglæde
   ja, synd for Lene hvis hun må vælge sit elskede yoga hold fra, på grund af den nye, som hun nok aldrig vil få et godt forhold til. kemien mellem dem er ikke god. Tak fordi du kigge forbi.
   Kh Marli

 5. Hej Marli,
  Egentlig læste jeg din historie allerede da den var udkommet, men ville lige vente med at skrive til dig. Så læste jeg al den debat omkring opgavens udformning for at se, om der skete ændringer.
  Det er helt fint du lod den stå, for historien er god og vel nok et aktuelt problem. Så kan jeg alligevel ikke lade være med at tænke, at det er nok svært at komme ind på et hold, som den nye finder “indspist”, og hun opfører sig noget akavet i stedet for at holde lav profil til at begynde med. Hun er bange for at blive tromlet ned, og så kommer hun i stedet til at ødelægge det for andre. Kvinder er kvinder værst, sagde et gammelt ordsprog. Jeg husker ikke helt hvis, men i sidste uge var der også en venindehistorie, som jeg til stor undren kunne kende en hel del i.
  Mange ting og sager får vi vendt her, nogen sandhed eller forklaring er der vel altid et eller andet sted.
  Det var ordene fra mig.
  Hilsen Ella

  1. Hej Ella.
   ja måske den nye følte hun kom ind på et indspist hold og derfor ville være lidt fremme i skoene. Selv ville jeg også, som du siger have holdt en lav profil de første gange. Sikkert svært at komme ind på et godt sammentømret hold. Og så er det også jeg tænker. Der er nogen mennesker, hvis kemi overhovedet ikke går i hak. Selv om der skal være plads til alle. Håber Lene finder motivationen igen.
   Kh Marli

 6. Hej Marli
  Det er en god og velskrevet fortælling du har skrevet. Den falder uden for opgaven, men det bliver den jo ikke ringer af.
  Mon ikke vi alle kender den type som ‘den nye dame’ er og mon ikke de andre på holdet har det som Lene. Måske skulle hun tage til yoga og tale med dem om det.
  Vh Hilleborg

  1. Hej Hilleborg.
   Ja, jeg ved godt min historie falder uden for. Jeg havde skrevet den på forhånd og var kun gået efter motivation og at sige ja til noget helt andet. Valgte at lægge den på alligevel, da jeg har lidt travl for tiden og ikke ville til at skrive en ny historie. Ja, måske skal jeg sende Lene ned til yoga igen, så de kan få snakket igennem, hvad der lige skete. Lene elskede sit yoga.Og har brug for at blive trænet igennem. Så det gør jeg 😮 ))) Tak Hilleborg fordi du kiggede ind.
   Kh Marli

 7. Hej Marli.

  Fin historie. Levende fortalt.
  Er det ikke dumt at blive væk fra yoga p.g.a en irriterende dame? Det synes jeg, men det er fristende at reagere på den måde.Så historien fortæller godt om, hvad der kan drive folk væk fra kurser og andet.
  Har fulgt med i debatten om ugens opgave, så skriver ikke noget om, hvorvidt din besvarelse opfylder opgavebeskrivelsen 😉

  Vh. Amanda

  1. Hej Amanda.
   Ja, ved nærmere eftertanke er det vel dumt af Lene at trække sig fra sit elskede yoga. Så jeg har bestemt,at hun skal sendes tilbage. Hun kan vel lukke ørene for alt det bras den nye rabler af sig. Eller hun kan gå på apoteket og købe ørepropper :o))) Hun kan sikkert få rådgivning fra den nye, om hvad mærke der er bedst. 😮 ) Nej nu er jeg vist uartig på Lenes vegne.Tak fordi du kiggede ind.
   Kh Marli

 8. Hej Marli

  Jeg blev nødt til at læse din historie et par gange før jeg forstod sammenhængen. at du indleder med Lene og hendes manglende motivation, herefter en beskrivelse af hvorfor hun ikke længere har lyst eller mangler motivationen til at tage til yoga, og til sidst en tur i byen med en veninde.

  Da jeg fik alt det på plads, kunne jeg godt lide din historie – og det der med motivation og forførelse glemmer vi bare ;.)

  Kh. Helle 🙂

  1. Hej Helle.
   Tak for kommentarer. Måske skulle jeg ind og kigge lidt på, hvordan jeg får tingene gjort lidt tydeligere, men det bliver først senere. Idag er jeg optaget af familiefest. Det med forførelse kom bag på mig. Jeg havde lavet opgaven på forhånd, da jeg havde travlt denne uge, og havde kun haft motivation og at sige ja tak til andet i hovedet.Så man kan vel sige som I bruger: Her bliver vippet godt på stolen :o)) Jeg er glad for du kan lide teksten , da du fik styr på den :o)
   Kh Marli

 9. Hej Marli
  God tekst om de mennesker, der ikke kan lade være at prædike for andre. Du vipper en del, men det gør ikke noget.
  Kh Anni

  1. Hej Anni. Tak for god kommentar til mig. Ja jeg vipper ganske meget, bare stolen ikke vælter.:o) Ja, irriterende når mennesker har så meget at sige om andre menneskers liv. Lene fik nok en dag.
   Kh Marli
   Ps. har desværre stadig stadig problemer, så det varer noget inden jeg kommer på genkig.

 10. Hej Marli
  God historie om det at sige, hvad man tænker – eller ikke at turde/ville.
  Du får begge dele frem og viser, hvor svært det er at gå imod strømmen.
  Tak for læsning!
  Bedste hilsner fra Anne Lilleager

 11. Hej Marli.

  Fandm… (Må ikke bande. Skal lærer at skære ned. Det sker … nu) Sørme godt at hun fik sat den møg … (Ups der kom den igen) Sørme godt hun fik sat den dame på plads. Kender så meget typen. 😉 Fin tekst.

  Kh Uhrskov

  1. Hej Uhrskov.
   :o) Sikke da en dejlig kommentar til min tekst. Er fuldstændig enig , Den dame er en møg…( Hovsa). Godt Lene rullede sig ud og fik sagt hende et par sandheder.
   Kh Marli

 12. Hej Marli,

  jeg syntes du har skrevet en fremragende historie om et væsentligt problem, motivation.
  Problemstillingen findes jo alle steder i vores fællesskab, og vil vedblive med at være der.
  Jeg vil tro, at der altid vil udvikle sig en form for klikkedannelse, som kræver lang tid at indordne sig i, og blive accepteret i.
  Jeg har selv oplevet en kvinde på et bogbinder-hold, der var så uudholdelig at jeg stoppede
  selvom det var så hyggeligt og lærerigt, det irriterede mig.
  Jeg kom til at tænke på problemet på en arbejdsplads. Her er det meget mere voldsomt, og sikkert sygdomsfremkaldende.
  Du har fat i et meget stort emne, som sætter tankerne igang.

  De bedste hilsner

  Le©nius.

  1. Hej leonius.
   Tak for alle dine fine kommentarer på min tekst. Ja, minsantes findes den slags ting i alle fællesskaber. Har oplevet en del på min arbejdsplad.Jeg sad i mange år, på en stor arbejdsplads som basis-skretær og skulle mægle mellem kollegaer der ikke kunne finde en ordentlig måde at omgås hinanden på, så jeg kender alt til det. Men var glad for at være på en arbejdsplads, der tog fat i sådanne problemer. Enhver kunne komme og bede om et møde med mig og de indvolverede. Og vi forlod ikke lokalet før vi havde en handlingsplan, til at klare det. Det kunne godt give nogle knups. Der er jo mange følelser indblandet, når der bliver taget hul på bylden. Men som regel fik vi i fælleskab rettet op på en synkende skude :o) Med en god snak, kan en masse ting løses.
   Kh. Marli

 13. Kære Marli
  Det er en super velskrevet tekst, og jeg har det ok med, du vipper på stolen. Godt du lod teksten stå. Hvorfor mon, hun slet ikke mærker de andre? Er hun nervøs? Neurotisk … eller bare “for meget”. Hm, ingen mennesker er nok bare for meget, ud af ingenting. Men hvor må det have været en anstrengende yoga-time for alle parter. Godt der blev sagt fra – selvom det blev ud mellem sidebenene. Det er også krænkende.
  Jeg håber for Lene, hun ikke skipper sin yoga – det ville altså være synd.
  Kh Aviaaja

  1. Hej Aviaaja.
   Tak for dine fine kommentarer. Ved ikke rigtig hvad den dame var ude i. Måske som du siger nervøsitet.
   Og jeg har bestemt mig for at overtale Lene til at gå til yoga igen og måske få snakket med den nye, om hvad der lige skete. Lene var vred og fik sikkert også sagt noget forkert. Hun kunne have grebet det an på en anden måde.
   Kh Marli.

 14. Hej Judith. Jeg er en af den slags kommentatorer/mennesker, som synes man skal løse opgaven, ikke komme for sent til aftaler, holde mund de rigtige steder osv. Men trods det, har jeg læst og nydt din.tekst om motivation. Jeg har et lille skriveværksted, hvor der pludselig dukkede sådan en meget klog på alting op. Ham fik vi drillet ud, lige før han fik skræmt en af os gamle væk Ikke mig, jeg er hårdhudet og skrap.
  Mange hilsner fra ina

  1. Hej Ina.
   Tak for gode kommentarer. ja, du lyder skrap, men jeg tror ikke det bunder dybere end jeg sagtens kan klare det.:0)) jeg prøver altid at være oprigtig, passe mine ting og aftaler. Jeg ved, jeg ikke har løst opgaven. Og det er ikke godt :o), men ind i blandt er der ting i livet der er vigtigere, end at være helt perfekt. Dejligt du alligevel har læst og nydt min tekst. Det glæder mig.
   Kh Marli

 15. Hej Judith.
  Meget genkendelig situation 🙂 Rigtig godt fortalt og flettet sammen. Gad vide hvordan det udvikler sig? Mon lysten til at gå til yoga vinder over frustrationen m.h.t. den nye dame? Det er så synd af eet enkelt menneske kan ødelægge en ellers godt fungerende gruppe.

  kh
  Lisbeth

  1. Hej Lisbeth
   Tak for kommentarer på min tekst. Jeg har bestemt mig for at overtale Lene til at gå til yoga igen. Ja den slags mennesker der kan ødelægge en ellers god stemning i en forsamling, har de fleste vel ude for.
   Kh Marli

    1. Hej igen Lisbeth
     Jeg skal gøre mit til at få hende sendt afsted. Tænker egentlig, at det var et godt emne at skrive videre på. Måske en lille novelle?
     Kh Marli

 16. Hej Marli
  Jaja, du har fået skæld ud for ikke at løse opgaven fuldt ud, så fred være med det.
  Din txt er så troværdig og detaljeret, at den virker selvoplevet, er det tilfældet? (Har kun skimmet de første kommentarer, så jeg ved ikke, om du allerede har skrevet om det).
  Kritik – hvorfor kommer Karen først ind i billedet til sidst? Det ville have været ønskeligt, om en navngiven person havde spillet en rolle tidligere. Måske skulle du blot kalde hende en veninde?
  Men underholdt og virkelig irriteret var jeg på hende kvindemennesket!
  De bedste hilsner,
  Lise

  1. Hej Lise.
   Tak fordi du ikke skælder ud :o))
   Nej min tekst er ikke selvoplevet, men og men har set noget lignende udspille sig mellem andre.
   Ja måske skulle jeg have haft Karen ind tidligere i historien, men ved det, at hun først kommer ind til slut vil det lyde tosset hvis Lene siger: Hej veninde. Måske skal jeg lave en ny indgangsvinkel på historien?Det tænker jeg lige lidt over. Lover ikke noget 😮 ))
   Kh Marli

 17. Hej Marli,
  Om opgaven er korrekt besvaret eller ej, vil jeg ikke indlade mig på, for som jeg ser det, er ‘rappendullen’ virkelig manipulerende, at det så er Lene, der mister motivationen er synd, men jeg forstår hende godt.
  Du har et par steder i din tekst, hvor du skifter mellem nutid og datid, men det er småting.
  Alletiders tekst om noget helt fundamentalt i vores verden 🙂
  Vh Ninette

  1. Hej 9nets
   tak for gode kommentarer, dejligt du kan lide min teks, går lige ind og ser på nutid og datid, hvor det hinker.
   Kh Marli

 18. Hej Marli, du har fået så mange fine kommentarer, så jeg kan nok ikke sige noget der ikke allerede er sagt. Problemstillingen er supergodt valgt, det er en drømmeopsætning af personer og uundgåelige konflikter. Den nye dame er ikke til at holde ud, og det får du fint frem. Alle kan genkende et eller andet i den situation du ridser op.
  Der hvor jeg savner noget, er i Lenes reaktioner. Det er for ‘tamt’ på en eller anden måde. Jeg synes det er fint at du vil sende hende tilbage på holdet og kæmpe for sin sag. Det kommer til at skabe mere spænding i historien.
  Kh Emma

  1. Hej Emma.
   Tusind tak for gode kommentarer på min tekst. Ja, det er godnok mange fine kommentarer jeg har fået på min historie.Jeg bliver nødsaget til at sende Lene tilbage, og se hvad det hele ender ud i. Men det må vente lidt, for jeg må først have noget til at gro i mit hoved, før jeg kan skrive mere om Lene og den nye dame. Havde ikke plads inden for rammerne til at fortsætte historien i denne omgang.
   Kh Marli.

 19. Kære Marli.
  Ja-ja, hvor vi kender sådan en person som kan fylde et helt lokale, og bliver ved, den ene gang efter den anden. Og vi må konstatere at det sted, den gruppe, vi troede altid ville være som man vi har kendt den, med et har forandret sig og aldrig vil blive den samme igen.
  Du beskriver situationen rigtig godt, og jeg kan sagtens fornemme hvor irritationen koger i Lene. Men hvad med de andre? – er de også forført af den nye til at tie stille (så bare se: du har skam forførelsen med).
  På den anden side, så er det ikke den nyes skyld (synes måske jeg godt kunne have brugt et navn, men det er måske for at gøre hende til en type i stedet for en bestemt person?)
  at hele flokken og Lene med bøjer nakken og lader hende snakke. Hvordan Lene reagerer er helt og holdent hendes eget ansvar. Derfor er det nok godt hun holder en pause på en enkelt gang, men SÅ skal hun også tilbage og vise at hun stille og roligt kan sige fra. Ikke bære nag, bare fortælle at . . . nå nej, det finder du selvfølgelig selv ud af.
  Velkendt problematik, og hvor er det tit at vi vælger den forkerte reaktion og først bagefter ved hvad vi skulle have gjort.
  Rigtig fin tekst, selv om du har undladt kæresteriet.
  kh dorte

  1. Hej Dorte.
   Tusind tak for alle dine fine kommentarer til min tekst. Og så ser du endda noget som jeg ikke selv har set. Førførelsen af alle de andre på holdet. Lene skal tilbage til sit yoga hold, ingen tvilv om det. Hun har selvfølgelig registreret, at hun ikke var den eneste der var irriteret over den nye( ja navn har hun ikke, hun er en type).Så må vi se hvor vi ender. Du har lyst at digte videre på historien, kan jeg se :o)) og det er i orden, så er der noget rigtigt her. Nej kæresteriet har jeg ikke med. Historien var skrevet før jeg vidste, at det skulle med, og da jeg skulle til familiefest i en anden by, næste dag, var tiden knap. Jeg valgte derfor at se bort fra kæresteriet, og lægge det på jeg havde skrevet. Skønt du kiggede ind.
   Kh Marli

 20. Hej Judith
  En ting er at teksten ikke har meget med opgaven at gøre, men jeg har svært ved at se formålet med teksten? Måske er der ikke noget formål? som en beskrivelse af en hændelse fungerer den godt.
  Hilsen
  Anne

  1. Hej Anne
   Tak for dine kommentarer på min tekst. Min tekst skulle gerne have noget med motivation at gøre. At episoden har fået Lene til at miste motivationen til at gå til yoga.jeg er da ked af, du syntes der er vippet så meget på stolen at min tekst slet ikke falder under opgaven. Men sådan er det. Nej teksten har ikke noget formål, i den forstand, udover at fortælle hvad der kan være årsag til, at en på et hold mister motivationen til at komme der.
   Kh Marli

Skriv et svar